Ιδιωτική Πυροσβεστική : η νέα μεγάλη «ευκαιρία»

130430141728-private-companies-1024x576Τον Ιούλιο ολόκληρη η χώρα παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την τραγωδία που εκτυλισσόταν στο Μάτι. Σκηνές που επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο μαζί με υποσχέσεις για απόδοση ευθυνών και ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει να αναλάβει το Ιδρυμα Νιάρχος, για την επόμενη 5ετία, τη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων και «να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου…κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης».

Ο πρωθυπουργός βλέπει θετικά την πρόταση και το θέμα της ιδιωτικής πυρόσβεσης ανοίγει και στη χώρα μας.

Ας μεταφερθούμε τώρα στην Καλιφόρνια. Οι φωτιές που καίνε εδώ και μια εβδομάδα στη Sierra Nevada έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 63 ανθρώπους ενώ πάνω απο 600 πολίτες αγνοούνται. Η πόλη Paradise των 27,000 κατοίκων έχει σχεδόν εξαφανιστεί απο το χάρτη ενώ περισσότερα απο 9,000 σπίτια έχουν γίνει στάχτη.

Κάποιοι όμως ήταν πιο «τυχεροί» ή μάλλον είχαν λίγα εκατομμύρια παραπάνω στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Οταν οι φλόγες απείλησαν την έπαυλη των 50 εκατομμυρίων δολαρίων της Kim Kardashian και του Kanye West στην περιοχή Calabasas, η σταρ των σοσιαλ μηντια δεν χάνει χρόνο. Με ένα τηλεφώνημα στην ασφαλιστικη της εταιρία, μια πλήρως εξοπλισμένη δύναμη πυροσβεστών φτάνει άμεσα στην περιοχή και σώζει την έπαυλη της. Λίγο αργότερα η σταρ, απο την ασφάλεια του πανάκριβου ξενοδοεχείου που μεταφέρθηκε, θα ανεβάσει στο διαδίκτυο τις δραματικές στιγμές που εζησε.

Οι ιδιωτικές εταιρίες ουδέποτε έκρυψαν την πρόθεση τους να αναλάβουν – με το αζημίωτο- την δασοπυρόσβεση. Η AIG, μια απο τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως, διαθέτει δική της μονάδα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, η οποία αν και δεν πρόκειται- όπως διευκρινίζει η εταιρία- για ιδιωτική πυροσβεστική, έχει αναλάβει την προστασία απο πυρκαγιές για το 40% των 400 πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη. Ασφαλιστικές εταιρίες όπως η Chubb, η Pure, η Nationwide Private Client, προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες οι οποίες κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Η Pure αναλαμβάνει την πυρόσβεση μόνο σε σπίτια των οποίων η αξία ξεπερνάει το 1 εκατoμμύριο δολάρια. Οι υπηρεσίες αυτές ποικίλουν ανάλογα με το τι είναι διατεθειμμένος να πληρώσει ο πελάτης: περιλαμβάνει έλεγχο και αξιολόγηση του ρίσκου πυρκαγιάς, απομάκρυνση των ευφλεκτων υλικών και καθαρισμό των γύρω περιοχών, μέχρι ομάδα απο πυροσβέστες που θα σβήσουν τη φωτιά εαν τελικά κινδυνέψει το σπίτι. Και ενώ οι λιγότερο ευνοημένοι θα δουν τα σπίτια τους να καίγονται και οι ίδιοι να περνάνε τη νύχτα σε γήπεδα και σκηνές, οι πλούσιοι πελάτες θα διανυκτερεύσουν με έξοδα της ασφαλιστικής εταιρίας σε πεντάστερα ξενοδοχεία, μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις επαύλεις τους.

Η Chubb έχει σύμβαση με την Wildfire Defense Systems, μια ιδιωτική εταιρία δασοπυρόσβεσης η οποία, σύμφωνα με τα δικα της στοιχεία, έχει ήδη ανταποκριθεί σε 550 περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών. Μόνο στην Καλιφόρνια έχει 53 ιδιωτικούς σταθμούς δασοπυρόσβεσης οι οποίοι προστατεύουν 1000 σπίτια.

Η Wildfire Defense Systems, δεν προσφέρει τις υπηρεσίες της μόνο στις ασφαλιστικές εταρίες αλλά και στο κράτος αναλαμβάνοντας συντήρηση οχημάτων ή νοικιαζοντας αεροπλάνα πυρόσβεσης.

Η σταδιακή υποβάθμιση και οι περικοπές στη δασοπυρόσβεση σε συνδυασμό με τον ολοένα και αυξανόμενο αιρθμό δασικων πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες στις Δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ οι πυρκαγιές συμβαίνουν πέντε φορές πιο συχνά σε σχέση με τη δεκαετία του 70 και του 80, καίνε έξι φορές περισσότερη γη και διαρκούν περισσότερο. Το 2015 κάηκε στις ΗΠΑ μια περιοχή ίσου μεγέθους με την Ολλανδία ή την Ελβετία.

Στην Νότια Ευρώπη κάθε χρόνο καίγονται πάνω απο 3,500 τ.μ. δάσους και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί όσο η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Στις ΗΠΑ οι συνεχόμενες περικοπές στη δασοπυρόσβεση και η αυξηση των πυρκαγιών άνοιξε το δρόμο σε ιδιωτες ώστε να αναλάβουν αυτό που μέχρι τότε ήταν αρμοδιότητα του κράτους: να σβήνουν πυρκαγιές με αντίτιμο φυσικά αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Οι ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν όχι μόνο τη συντήρηση αεροπλάνων αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 90 υπεγράφη και η πρώτη συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ για την παροχή προσωπικού. Σήμερα οι ιδιωτικές εταιρίες ελέγχουν πάνω απο το 40% της δασοπυρόσβεσης των ΗΠΑ κυρίως μέσω υπεργολαβιών.

Θα αναρωτιέται κανείς που είναι το μεμπτό στην οικονομία της αγοράς, να προσφέρει ο ιδιώτης τις υπηρεσίες του στο κράτος και να πληρώνεται γι αυτό. Αυτό όμως που δεν μαθαίνουμε είναι ότι ο ιδιώτης δεν θα πληρώνεται μόνο όταν υπάρχει πυρκαγιά αλλά η κρατική υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να πληρώνει καθημερινά «ενοίκιο» στις ιδιωτικές εταιρίες ώστε τα αεροπλάνα να είναι διαθέσιμα κάθε στιγμή.

Η 10 Tanker LLC, μια ιδιωτική εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα της εναέριας δασοπυρόβεσης χρεώνει 50,000 δολάρια την ημέρα για να διατηρεί τα αεροσκάφη της σε επιφυλακή και 22,000 δολάρια για κάθε ώρα πτησης. Η Neptune Aviation Services, Inc., μια άλλη ιδιωτική εταιρία που πρσοφέρει υπηρεσίες στην Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ, χρεώνει 28,000 δολάρια την ημέρα για να διατηρεί σε ετοιμότητα τα αεροπλάνα της και 9,500 για κάθε ώρα πτήσης. Στις ίδιες τιμές κυμαίνονται οι υπόλοιπες εταιρίες που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίας στο κράτος.

Η ιδέα της ιδιωτικής πυροσβεστικής δεν είναι κάτι καινούριο. Τον 18ο και 19ο αιώνα στο Λονδίνο οι πυροσβέστες δούλευαν αποκλειστικά για ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και εσβηναν μόνο τις φωτιές στα κτήρια που ανήκαν στην εταιρία για την οποία εργάζονταν. Σταδιακά και λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα της πυροσβεστικής, οι υπηρεσίες αυτές πέρασαν υπό τον έλεγχο του κράτους για να αρχίσει πάλι η αντίστροφή μέτρηση απο τα μέσα της δεκαετίας του 80 και έπειτα.

Περνάμε σταδιακά απο τις υπεργολαβίες που κοστίζουν χιλιάδες δολάρια στο κράτος – και κατα συνέπεια στους φορολογούμενους- στη δημιουργία μικρών ευέλικτων σωμάτων πυροσβεστών που αναλαμβάνουν αποκλειστικά την προστασία των πλουσίων απο τις φωτιές.

Τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια όλων μας, θα το ανακαλύψουμε πολύ γρήγορα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s