Μέρος Δεύτερο: Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ: πως το μίσος έγινε ( ; ) αγάπη

law and order
Πιονγκγιανγκ, Μάρτιος 2014 (Φραγκίσκα Μεγαλούδη)

Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ: πως το μίσος έγινε (;) αγάπη

Το πρώτο μέρος εδω

Τον Φεβρουάριο του 2017, περίπου δυο μήνες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αρχίσουν να ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς και απειλές, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας θα συμμετείχε σε μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς αξιωματούχους- την πρώτη που θα διεξαγόταν σε αμερικανικό έδαφος από το 2011.

Τότε συνέβη η δολοφονία του ετεροθαλούς αδερφού του Kim Jong-un, Kim Jong-nam στη Μαλαισία.

Αν και ποτέ δεν θα μάθουμε όλη την αλήθεια για το ποιος και γιατί τον δολοφόνησε, τα μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν αμέσως τον Kim Jong-un για τη δολοφονία του αδελφού του. Το κίνητρο ήταν ότι ο Nam πορεί να σχημάτιζε εξόριστη κυβέρνηση με την υποστήριξη της Κίνας. Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μετά τη δολοφονία οι βίζες της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας ακυρώθηκαν και η διοίκηση του Trump το θεώρησε πράξη τρομοκρατίας.

Η ιστορία του θανάτου του εγείρει πολλά σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Γιατί ο Kim Jong-un να σκοτώσει τον ετεροθαλή αδελφό του σε δημόσιο χώρο, γεμάτο κάμερες και μάρτυρες, χρησιμοποιώντας τοξικό αέριο, ενώ θα μπορούσε να το κάνει πολύ πιο διακριτικά και σε πιο ασφαλές περιβάλλον, όταν ο Nam διέμενε στην βορειοκορεατική πρεσβεία.   Η απάντηση σε αυτό ήταν ότι μια τόσο φαινομενικά παράλογα σχεδιασμένη δολοφονία θα θόλωνε ακόμα περισσότερο το τοπίο και κανείς δεν θα μπορούσε να βρει αποδείξεις εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Ένα άλλο ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ πειστικά, αν και εξετάστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, ήταν πως γίνεται οι δύο νεαρές γυναίκες που άλειψαν το πρόσωπο του Nam με το τοξικό αέριο το οποίο τον σκότωσε μέσα σε 15 λεπτά,  να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα δηλητηρίασης ή έστω κάποιας δυσφορίας. Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τις γυναίκες να πλένουν αργότερα και χωρίς καμία βιασύνη τα χέρια τους στην τουαλέτα του αεροδρομίου, ενώ οι αστυνομικοί που έσπευσαν στον χώρο και ήρθαν σε επαφή με τον αδερφό του βορειοκορεάτη ηγέτη, δεν εμφάνισαν επίσης κανένα σύμπτωμα. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν αρκετούς παρατηρητές να υποστηρίξουν ότι υπήρχε κάποιος τρίτος συνεργός, αν και ποτέ δεν συνελήφθη κανείς. Οι 4 βορειοκορεάτες που κρατούνταν ως ύποπτοι, επειδή σύμφωνα με τις αρχές της Μαλαισίας είχαν έρθει σε επαφή με τις δυο γυναίκες, αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην Πιονγκγιάνγκ.

Με όλες τις επιφυλάξεις, το σίγουρο είναι ότι η ιστορία της δολοφονίας του Kim Jong-nam είχε πάρα πολλά κενά ακόμη και για τους πιο εχθρικούς απέναντι στη Βόρεια Κορέα, ερευνητές. Πολλοί δημοσιογράφοι και αναλυτές δικαιολόγησαν τις ασυνέπειες της ιστορίας υποστηρίζοντας ότι ήταν μια παλαιά διαταγή του Kim Jong-un που πραγματοποιήθηκε όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, χωρίς να απαιτείται άμεση έγκριση. Αυτή η θεωρία όμως αντικρούει την πάγια γραμμή των ίδιων αναλυτών και δημοσιογράφων, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία υποστήριζαν ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης είναι απόλυτα συγκεντρωτικός και τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στην χώρα χωρίς την άμεση έγκριση και γνώση του. Πόσο μάλλον, η εντολή μια τόσο σοβαρής δολοφονίας.

Η ανακοίνωση της ταυτότητας του Nam έγινε από τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας προτού ακόμα ειδοποιηθεί η Πιονγκγιάνγκ, κάτι που εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα και σύγχυση για το ποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου αυτό έγινε επειδή οι μαλαισιανές αρχές μπέρδεψαν την εθνικότητα του Kim Jong-nam και ειδοποίησαν πρώτη την Νότια Κορέα, μια εκδοχή που η Μαλαισία έχει αρνηθεί, χωρίς να εξηγήσει όμως γιατί ειδοποίησε πρώτα την πρεσβεία της Νότιας Κορέας.

Με δεδομένο βέβαια ότι η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι θα μπορούσε όντως η εντολή δολοφονίας να ήταν από την Πιονγκγιάνγκ ή ακόμα και το Πεκίνο, σε περίπτωση που ο Nam είχε πράγματι έρθει σε επαφή με πράκτορες της CIA σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα είδος «εξόριστης κυβέρνησης» υπό την άμεση επιτήρηση των ΗΠΑ.

Η δολοφονία ήταν η αφορμή για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να τοποθετήσει τη Βόρεια Κορέα, πίσω στη λίστα με τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία και να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις ώστε να εμποδίσει την πρόσβαση της Πιονγκγιάνγκ στο τοξικό αέριο VX με το οποίο εικάζεται ότι δολοφονήθηκε ο Nam.

Οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία ήταν αστραπιαίες. Τον Απρίλιο του 2017 οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν την αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Carl Vinson στην Κορεατική Χερσόνησο, η οποία συνοδευόταν από απειλές ότι θα ξεκινούσαν προληπτική επίθεση ενάντια στο Βορρά εάν η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε έκτη πυρηνική δοκιμή.

Λίγες μέρες πριν, στις 7 Απριλίου, ο πρόεδρος Trump είχε διατάξει την εκτόξευση 59 πυραύλων Tomahawk εναντίον μιας αεροπορικής βάσης στη Συρία ως αντίποινα για την επίθεση με χημικά στο Khan Shaykhun. Τόσο αυτή η κίνηση, όσο και η χρήση της της «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς την ίδια περίοδο, θεωρήθηκαν ως έμμεσα μηνύματα εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Η κατάσταση έδειξε να κλιμακώνεται επικίνδυνα όταν στις  3 Σεπτεμβρίου 2017,  η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική δοκιμή. Μπορεί η δοκιμή αυτή να μην άλλαζε ουσιαστικά τίποτα στις ήδη διαμορφωμένες δυναμικές στην κορεατική χερσόνησο, όμως τα μέσα ενημέρωσης και οι διεθνείς αναλυτές βρήκαν μια ακόμα ευκαιρία να σπείρουν πανικό συζητώντας πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου.

Ίσως η πιο φανερή συνέπεια της δοκιμής, να ήταν η αλλαγή της Κίνας, η οποία αποφάσισε να σκληρύνει πραγματικά την στάση της και τάχθηκε με τις ΗΠΑ, ψηφίζοντας ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.  Τα νέα μέτρα τώρα χτυπούσαν όλες τις ζωτικής σημασίας δραστηριότητες για τη Βόρεια Κορέα, τις εξαγωγές λιγνίτη και υφασμάτων, που αποτελούσαν και τα μεγαλύτερο έσοδο της οικονομίας της χώρας.  Η Κίνα, η οποία ελέγχει το 85% του εμπορίου με τη Βόρεια Κορέα, συμφώνησε να απαγορεύσει τη λειτουργία επιχειρήσεων βορειοκορεατικών συμφερόντων στην επικράτεια της και να σταματήσει την εισαγωγή μεταλλευμάτων και οστρακοειδών από τη Βόρεια Κορέα.

Στο τριτο μέρος θα αναλυθεί η σχέση Κίνας και ΗΠΑ με αφορμή την Βόρεια Κορέα αλλά και τα αποτελέσματα της Συνόδου τη Σιγκαπούρης

4 thoughts on “Μέρος Δεύτερο: Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ: πως το μίσος έγινε ( ; ) αγάπη

  1. Βασικά η ιδέα ήταν να γίνει συμπληρώματικο κεφάλαιο αλλά σκέφτηκα ότι είναι άδικο για όσους το έχουν ήδη αγοράσει και στην τελική εγώ χρήματα δεν βγάζω από αυτό το βιβλίο. Οπότε προτίμησα το κεφάλαιο να το διαθέσω δωρεάν για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει κάποια πράγματα και με την ευκαιρία αυτή να ξεκινήσω και ενα μπλογκ. Μετά την Κορέα θα σας πάω στη Σενεγάλη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s